Min reise mot økonomisk uavhengighet startet for 2,5 år siden.

Økonomisk uavhengighet har alltid vert et av mine ønsker siden langt tilbake og for litt over to år siden bestemte jeg meg for å ta innersvingen på min egen økonomi og gjøre noe med dette etter et smertefullt samlivsbrudd og da jeg innså at jeg er ca.halvveis i min aktive yrkeskarriere, dette skremte meg pga.jeg ikke er der jeg ønsker å være i forhold til min egen personlige økonomi.

Du kjenner deg kanskje litt igjen..!?

Jeg stoppet med å spille lotto og begynte å lese meg opp på investering og aksjemarkedet for å ha oddsene med meg og ikke mot meg.

Samtidig som jeg gjorde dette fikk jeg også kr. 100.000 i gave fra mine foreldre. Jeg hadde også kr. 113.000,- i personlig gjeld siden 10 år tilbake.

I fire måneder leste jeg meg opp før jeg gjorde noe som helst annet.
Planen/strategien jeg gikk ut i fra var at jeg ønsket å gjøre det «enkelt», kostnads gunstig, bredbasert, diversifisert og historisk sett avkastningsmessig mest mulig gunstig over tid.

Strategien min falt etterhvert på bredbaserte billige indeksfond og ETF’er kjøpt via aksjesparekonto og Zero konto i Nordnet.

Porteføljen min slik den så ut i starten.

KLP AksjeGlobal Indeks V – 35%
KLP Fremvoksende Markeder Indeks 2 – 20%

Tre ETF´er fra Vanguard.
VSS – world small cap. USA – 15%
VTV – large cap, value, USA – 15%
VOE – mid cap, value, USA – 15%

Jeg hadde som utgangspunkt å kjøpe fire ETF’er, men slik ble det ikke. Grunnen til at jeg valgte Vanguard er fordi jeg langt på vei valgte å speile porteføljen til Finansnerden og gjennom han lærte jeg at Vanguard er kjent for å levere billige produkter.

Enkelt aksjer ville jeg holde meg langt unna da min kunnskap ikke var eller er god nok til å gi meg i kast med de.

Planen var også å krydre porteføljen med en og annen enkeltaksje, men ikke mere enn 10% av porteføljens totale verdi. (dette ser idag annerledes ut, se portefølje)

Med litt over 100.000 i markedet og noe cash i bakhånd hadde jeg en plan å jobbe videre med og min plan for 2018 var å betale ned gjelden jeg hadde og jeg ville derfor ikke sette mer i markedet før denne var kraftig redusert eller helt vekk.

Her kan du sette opp en spareplan for å være sikker på at du når målet du har satt deg. -affiliate lenke.

Jeg ville også rebalansere for å gjenvinne ønsket prosentvis fordeling av alle innehav i porteføljen.

Når denne gjelden var borte ville jeg fortsette med fullt fokus med et mål om en sparerate på i allefall 50% for å bygge en solid fremtidig formue og økonomisk uavhengighet.

SÅ……etter at jeg lenge hadde gått og grublet over en følelse av å gjøre feil i forhold til denne gamle gjelden besluttet jeg meg derfor i midten av April 2018 for å handle på det og gjøre kål på den og så fortsette derfra etterpå.

Jeg hadde de aller beste vilkår vedrørende denne gjelden og kunne betale ned som det passet, men min samvittighet kunne ikke mer og jeg valgte å selge meg ned for å gjøre opp for meg fordi denne personen betyr mye for meg i forhold til barna.

Nevner samtidig at jeg var veldig heldig da jeg solgte med et lite pluss. I forhold til at jeg kun hadde vert ett år i markedet kunne det klart vert andre veien.

Det som derimot nå er et faktum og som fyller meg med stor optimisme er at jeg er 100% gjeldfri, skylder ikke en krone noe sted, så jeg kan arbeide meg opp herfra med ren samvittighet.

Jeg legger til at jeg hverken eier hus eller leilighet, men det passer meg fint i forhold til der jeg er i livet nå om dagen.
Jeg har også bestemt (tror jeg;-) meg at neste gang bilen trenger reparasjoner utover kr.10.000,- selges den.

Tar en kaffe og tenker over veien videre, men ett av fokusene blir helt klart å øke inntekt og sparerate fremover, samtidig som jeg også vil selge ting jeg ikke trenger og etterhvert forsøke å stable en side hustle (blant annet denne bloggen) eller to på bena, for økonomisk uavhengighet kommer ikke av seg selv.

Ellers gleder jeg meg også over at begge døtrene mine synes det er kult å være med på pappa sin investerings greie og de har en AKS hver med ett globalt indeksfond i som det går månedlige innskudd til. Deres vei mot økonomisk uavhengighet har startet. Mer om dette senere.

Om du er ny her på siden gå hit.

Har du tatt grep om din egen økonomi og evt. hvordan? Hører gjerne om det:-)

Mvh ANP Invest

Leave a Comment